Barbie idzie na Euro…czyli ciacho z kremem truskawkowym

W związku z (nie)pisaniem magisterki robię ciasto. W związku z tym, że czasu jest coraz mniej, wymyślam coraz dziwniejsze rzeczy. Wracając ostatnio z egzaminu w słoneczne popołudnie wykoncypowałam sobie truskawki na kakaowym biszkopcie i jeszcze krem do tego. Pozostało problemem czy zmieszać truskawki z kremem tworząc cudnie różowy tort w stylu Barbie, czy może rozłożyć mus truskawkowy przykryty delikatną bitą śmietaną. Druga opcja kończyłaby się naturalnie czerwono-białą dekoracją, z pomocą której mogłabym się przeistoczyć we wzorowego kibica aktualnego Euro. W związku z tym, że obie opcje są ode mnie szalenie odległe, postanowiłam je połączyć:).

I oto jest – tort dla wszystkich różowych kibicujących Czerwono – Białym: krwisty poncz truskawkowy, różowy krem, czerwono-biały kwiat zamiast piłki oraz różowe i białe perełki! Do dzieła.

Składniki

  • ok. 500g truskawek

Biszkopt
wg zasady: 1 jajko -> 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 4,5 łyżek mąki pszennej (tortowej) + 0,5 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 250g śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wanilia
  • zmielona gałka muszkatołowa

Poncz

  • 150ml wódki
  • 3 łyżki cukru

Przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając kilka kropli soku z cytryny. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy zmieszaną mąkę. Pachnącą kakaową piankę przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 35-40min.

Kiedy biszkopt się upiecze wyjmujemy i spuszczamy na podłogę.  Trochę się tego wstydzę robić jako fizyk, ale odkąd zaczęłam biszkopt zawsze pozostaje wysoki, jest równy, puszysty i delikatny (choć to ostatnie to już kwestia przepisu). Spuszczanie polega na tym, że biszkopt jeszcze w foremce wypuszczamy z rąk z wysokości ok. pół metra na podłogę  przykrytą kocykiem lub ręcznikiem.

Zostawiamy biszkopt do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.

Kilka(naście) truskawek pozostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy z wanilią i gałką. Z musu truskawkowego odsączamy część soku przez sitko. Sok mieszamy z wódką i cukrem rozpuszczonym w odrobinie wrzątku.

Robimy krem: ubijamy schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder i  serek mascarpone. Jeśli potrzebujemy odkładamy kilka łyżek białego kremu do dekoracji. Do reszty dodajemy powoli mus truskawkowy cały czas ubijając .
Biszkopt kroimy na dwa płaty. Dolny płat nasączamy ponczem, tak żeby cały się wchłonął. Kładziemy połowę kremu. Przykrywamy górnym płatem i smarujemy resztą kremu. Dekorujemy wg fantazji. Można np. jeszcze posypać pokruszonym bezami.

Reklamy
Categories: Gotowanie | Tagi: , , | 1 komentarz

Zobacz wpisy

One thought on “Barbie idzie na Euro…czyli ciacho z kremem truskawkowym

  1. Emi

    Czy to pyszne ciasto przyjedzie z Tobą w sobotę do mojej strefy kibica? ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: