Pan Keks w Krainie Bakalii

Dla tych co w cieście widzą przede wszystkim rodzynki lub inne bakalie i  w ukryciu wydłubują z ciasta kolejne, jestkeksspecjalne ciasto – keks. To właściwie same bakalie połączone  ze sobą pysznym kruchym ciastem, które z dnia na dzień staje się coraz lepsze.

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 5 jaj
  • torebka cukru wanilinowego
  • 200 g cukru pudru
  • (300-400)g pokrojonych bakalii + trochę rumu lub innego aromatycznego alkoholu

Zaczynamy od gwoździa programu – bakalii: rodzynki, owoce kandyzowane, suszone śliwki, figi i daktyle mieszamy ze sobą  i zalewamy alkoholem. Przed wsypaniem ich do ciasta obsypiemy je jeszcze obficie mielonymi orzechami. Kiedy bakalie nasiąkają ucieramy masło z cukrem. Następnie dalej ucierając dodajemy do masy po jednym żółtku, uważając by całość się nie zwarzyła. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, a na końcu bakalie. Jeśli darowaliśmy sobie etap z alkoholem + orzechami obsypujemy je delikatnie mąką. Na końcu ubijamy białka, powstałą pianę łączymy delikatnie z resztą ciasta. Całość wlewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Pieczemy ok 45 – 60 min. Gotowego keksa posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Reklamy
Categories: Gotowanie | Tagi: , | Dodaj komentarz

Zobacz wpisy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Blog na WordPress.com.

%d blogerów lubi to: